Mitikus teremtmények és mások – interjú Garth Powell-el az AQ vezető mérnökével

Az energiaellátás és a hangminőség területén van egy márka amely kiemelkedik a tömegből, de még a komoly gyártók közül is: az AudioQuest. Az 1980-as szerény kezdetek óta, amikor az alapító Bill Low azt kezdte vizsgálni, hogy a kábelek milyen pozitív hatást gyakorolhatnak az audio- és videokomponensekre, az AudioQuest mára az audiofilek körében széleskörű ismertségre tett szert a termékeik által az audio eszközökre gyakorolt pozitív változások miatt. Az elmúlt években az AudioQuest az energiaellátás területének meghódítására indult, az ezzel kapcsolatos kérdésekre adott válaszok pedig a Garth Powell által megalkotott, díjnyertes Niagara sorozatú tápszűrők formájában érkeztek. Garth 2013-ban csatlakozott az AudioQuesthez, és azóta felügyeli a kibővített termékcsaládot – beleértve a vadonatúj Wind és Storm sorozatú tápkábeleket, a fantáziadús Mythical Creatures (mitikus teremtmények) hangszórókábel családot és a PowerQuest sorozatot is, az AudioQuest legújabb, belépő kategóriájú tápszűrőit. Powell úrral a közelmúltbeli chicagói AXPONA-n tartott előadása után ültünk le, hogy beszélgessünk az új termékekről, azok technológiájáról és még sok más érdekes témáról.

Írta: Bes Nievera, Music Direct Brand Ambassador

Bes Nievera (BN):
Garth, mi adott inspirációt az új kábel sorozatokhoz?

Garth Powell, AudioQuest (GP):
Akár hálózati, akár hangszóró kábelekkel foglalkozik az ember, a fejlesztés során sok hasonló és sok különböző tervezési szempont is érvényesülhet egyszerre, azonban a hagyományos és audiofil minőségű kábeltechnológiák nem kielégítő mértékben szolgálják ki az általánosan alkalmazott megoldások révén már ismert és az azok által támasztott elvárásokat. A lehető legalacsonyabb mértékű kompresszió mellett megvalósított tranziens áramszállítás volt az egyik célunk, a másik pedig az, hogy jelentősen bővítsük a zaj disszipáció tartományát és linearitását (konzisztenciáját). Az előbbi törekvésünket persze sokan megértették, de a megközelítésünk eleve mindig is az volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük az egyenáramú ellenállást (végső soron ennek köszönhető az AudioQuest és számos más audiofil minőséget kínáló kábelgyártó által gyártott prémium hangsugárzó és tápkábelek nagy mérete, tömege és kerülete).

A probléma viszont az, hogy a kábeleket akár tűzoltótömlő átmérőjűvé is növelhetnénk, akkorára, hogy már meg sem lehetne hajlítani őket, de még mindig kompresszálnák a tranziens áramot. Ez azért van, mert a kábeleknek karakterisztikus impedanciája is van, amely ellenáll a gyors tranziensek zavartalan szállításának, átadásának. Mivel a forrás és a terhelés impedanciája nem illeszkedik, és mivel egy tápvonal (még akkor is, ha valaki maga építi az áramkört), lényegében lefelezi a teljesítményt, az ipar egyszerűen elfogadta és figyelmen kívül hagyta ezt a bosszantó problémát, pedig sajnos nagyfokú non-linearitást okoz mind a tranziens áramszállítás, mind a zaj disszipáció szempontjából. Mivel nem lehetséges minden impedanciát illeszteni, úgy döntöttünk, hogy egy drasztikus lépéssel inkább teljesen megszabadulunk a karakterisztikus impedanciától, ugyanis ez az utóbbi probléma maximalizálja az indukált rádiófrekvenciás (RF) zajt. Márpedig annak elfedő hatása és a tranziens intermodulációs torzítás tehető felelőssé sok alacsony szintű harmonikus, nagyfrekvenciás és térbeli információ elfedéséért vagy elvesztéséért.

Számos kábelgyártó tett már kísérletet ennek a problémának az orvoslására (ahogyan mi is tettük a korábbi fejlesztéseinkkel), és ez dicséretes. A valódi gondot viszont manapság az RF-zaj új generációja jelenti. A Bluetooth, a WiFi és a mobiltornyok magasabb frekvenciákon sugároznak, ezeknek az indukált zajoknak a hullámhossza pedig olyan kicsi, hogy akár egy névjegykártya élén is elférnének. A tegnap még hatékonynak bizonyuló egyszerű árnyékolások, közös módusú zaj szűrő integrált chip-ek, vagy a kábel végére szerelt blokkoló áramkörök mára már sokkal kevésbé hatásosak, működésük nemlineáris, és impedanciájuk is változó, ráadásul ezek a megoldások nem fedik le az indukált RF zaj teljes tartományát.

A fáziskioltó tömbünket és más, a Niagara Low-Z|Noise-Dissipation tápkábeleinkben használt szabadalmaztatott földzaj disszipációs megoldásokból kölcsönzött technológiákat már számos új hangszórókábelünkben és tápkábelünkben is alkalmazunk. Ennek a két technológiának az eredményeként (illetve azoknak minden egyes kábeltípushoz illesztett gondos és egyedi megvalósításának köszönhetően) sokkal nagyobb felbontást, jobb mikrodinamikát és alacsonyabb torzítást értünk el. Ahogy Bill Low mondaná, az a piszkos, maszatos ablak, amin eddig próbáltunk átlátni megtisztult. A rendszer teljes kapacitással működik, és a használt kábelek nem korlátozzák az elérhető minőséget.

BN: Melyek az elsődleges különbségek a Wind és a Storm tápkábel sorozat között?

GP: A Storm sorozatú tápkábelek a jelenlegi tudásunk csúcsát képviselik. A Dragon csúcskábelünktől lefelé haladva az egyetlen kompromisszumot a vezetőanyag típusa vagy anyagminősége jelenti. Ez a kábel tényleg egy komoly eredmény, de a magas önköltség a kiskereskedelmi árban is megjelenik. Egy fonott konstrukció mellett döntöttünk, (azóta a kábel párhuzamosan futó vezetőszálakkal is rendelhető – a szerk.) mivel ez volt az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk, hogy a telepítés során jelentkező hajlatok áthidalása ne okozzon problémát. A Storm kábelek kissé terjedelmesek, és a nagy szilárdságú és nagy tisztaságú csatlakozók is nagy átmérőjűek. Ez néhány esetben (az audio berendezés gyártójától és annak készülék oldali csatlakozóinak helyétől/kialakításától függően) problémát jelenthet.

Azt akartuk, hogy a Wind sorozat is kapja meg az összes új technológiánkat, de csak egyetlen rugalmas külső kábeltestből álljon és kisebb méretű, diszkrétebb préselt csatlakozókat kapjon, amelyek ennek köszönhetően bármilyen komponens könnyű csatlakoztatását lehetővé teszik.
Azáltal, hogy néhány átgondolt változtatást hajtottunk végre a hagyományos, tömör vezetőjű kábelgeometriánkon és helyette egy hasonlóan alacsony torzítást kínáló féltömör-koncentrikus megoldást választottunk, egy olyan kábelt tudtunk alkotni, amely minőségét tekintve nagyon közel áll a Storm sorozathoz, de mindezt alacsonyabb áron és az alkalmanként előforduló ergonómiai nehézségek nélkül kínálja.

BN: Beszélne a laikusok számára is érthetően arról, hogy miért fontos a hangszórókábelekben a karakterisztikus impedancia kiküszöbölése?

GP: Manapság a környezetünket túl sok rádiófrekvenciás zaj terheli, ami káros a zenei reprodukció hangzáshűségére nézve. Az alacsony szintű audiojeleket elfedik és torzítják a mobiltornyok, a Bluetooth és a műholdak által generált nagyon kicsi és alattomos zajfrekvenciák. Ezek miatt az állandóan jelenlévő zajok miatt a hagyományos és audiofil hangszórókábelek lényegében elégtelenné vagy alkalmatlanná váltak.
Annak érdekében, hogy a hangszórókábelben és a lehető legszélesebb frekvencia tartományban egyenletes vagy lineáris zajszűrést biztosíthassunk, ki kell iktatnunk a kábelnek azt a részét, amely ellenáll ennek a lineáris működésnek vagy az egyenletes zajszűrésnek – ez a kábel karakterisztikus impedanciája. Az AudioQuest ZERO technológiája a Full-Range/Treble kábeleknél teljesen kiküszöböli a karakterisztikus impedanciát, míg azok számára, akik kettős kábeleznek vagy kettős erősítenek a GND technológiánk a Bass/Midrange kábelekkel még tovább fokozza a lineáris zajszűrést és disszipációt, amelynek eredményeként sokkal nagyobb lesz a felbontás és sokkal alacsonyabb a torzítás. A kábel karakterisztikus impedanciájának kiküszöbölése és a tranziens áramkompresszió jelentős csökkentése révén tudtuk elérni a rendkívüli mértékben javuló dinamikát, tranziens reprodukciót és basszus energiát. Így kedvenc zenéinkből még többet hallhatunk, és még jobban élvezhetjük azokat.

BN: Azok, akik első alkalommal vásárolnak a Music Direct-től, a tápkábelekre vonatkozó ajánlásainkkal kapcsolatban úgy is érezhetnek, mintha egy kicsivel még több pénzt szeretnénk kérni tőlük az eredetileg meghatározott büdzséjükhöz képest. Mivel indokolná számukra ennek a befektetésnek az értelmét?

GP: A tápellátás a rendszer alapja. Ha az audio eszköznek van tápkábele (nem akkumulátorról üzemel – a szerk.), akkor forráskészülékek esetén nemcsak tiszta áramra van szükség (illetve a végerősítőkhöz nemcsak korlátozásmentes áramellátásra), hanem azt is meg kell érteni, hogy az adott kábel az indukált RF zajok vezetőjeként is működik. Egy egyszerű tápkábellel a zaj nagy részét beengedhetjük a rendszerünkbe, de dönthetünk úgy is hogy elirányítjuk, elvezetjük azt az arra érzékeny berendezések tápegységétől, az audio jel közeléből és az áramkör földelésétől. A váltakozó áram zajából és az indukált RF-zajból származó zaj elfedő hatása miatt az alacsony szintű audiojelek akár egyharmada is elveszhet, és ha a jel egyszer eltűnt, soha többé nem jön vissza… Lehet fejleszteni a hangsugárzót vagy az erősítőt, de ezzel már csak az addig megmaradt jelből kaphatunk vissza többet.

BN: A hangfal, táp és összekötő kábelek egy nagyon kiélezett versenypiacon vannak jelen. Mi különbözteti meg továbbra is az AQ-t a többi piaci szereplőtől?

GP: Az a technológia, amely tiszteletben tartja és követi azt az elvet, hogy az a legjobb kábel ami nem hallható, ami olyan, mintha nem is lenne jelen. Nem akarjuk a kábeleinkkel a saját magunk zenei ízlésének megfelelően átalakítani a rendszereket, ellenkezőleg: el akarunk állni az útból. A másik szempont a lépték, a nagyságrend. Bármennyire is büszkék vagyunk egy olyan alkotásra, mint a Dragon, szeretnénk befogadók lenni, azok maradni. Minden általunk tervezett kábelt gondos aprólékossággal és nagy odafigyeléssel úgy készítünk el, hogy a lehető legközelebb kerüljön az általunk ideálisnak tekintetthez – amennyire csak a költségvetés mindezt lehetővé teszi. Soha semmit nem gyártottunk úgy, hogy megfeleljen egy bizonyos árszintnek, hanem úgy készítjük a kábeleinket, mintha az lenne a legdrágább kábel, amit csak gyártani tudunk. Ezzel világszerte elnyertük az ügyfeleink tiszteletét és bizalmát. Sok tapasztalt audiofil gyakran meglepődve tapasztalja, hogy számos nagy értékű kábelünk felveszi a versenyt más gyártók, 10-szer vagy 100-szor drágább termékeivel is. Ez a technológiáinknak és az általunk gyártott kábelek mennyiségének egyaránt köszönhető.

BN: Beszélne arról, hogy mi az AQ elképzelése azokról a felhasználókról, akik a BASS és a ZERO kábeleket együtt használják, és a velük történő kettős kábelezés milyen előnyöket jelent számukra a hagyományos hangszórókábelekkel szemben?

GP: Azok számára, akiknek lehetőségük van a kettős vagy hármas kábelezésre, illetve a kettős vagy hármas erősítésre, az előny mindig is abban állt, hogy ezek révén a hangszórókábelben alacsonyabb az áram kölcsönhatása és a torzítás. Azonban az új Folk Hero és Mythical Creature sorozatban található BASS kábel (vagy a bikábeles pár BASS része) annyira hatékony az indukált RF zaj csökkentésében és a kritikus végerősítő fokozattól történő elvezetésében, hogy az erősítő és a hangszóró összekötésekor ténylegesen képes csökkenteni az erősítő tranziens intermodulációs torzítását. Ez nagyobb tisztaságot eredményez, de azt is lehetővé teszi, hogy olyan magas hangerő állás mellett is hallgassunk zenét, amelyet korábban idegesítőnek vagy harsánynak találtunk. A legtöbb végerősítő kimeneti fokozatai rendkívül nagy sávszélességűek, melyekben gyakran alkalmaznak Zobel-szűrőket az indukált RF zaj által okozott torzítás leküzdésére. A szabadalmaztatott földzaj disszipációs technológiánkkal ez az áramkör is ideálisabb körülmények között működik, anélkül, hogy a torzítást okozó zajok ellen kellene küzdenie.

BN: Az új PowerQuest sorozat ár-érték arányban áttörést jelent az AQ számára ezen a területen. Hogyan jöttek létre ezek a termékek?

GP: A kábeleinkhez hasonlóan mi mindig minden ügyfelet és minden költségvetést tiszteletben tartunk és figyelembe veszünk, és ez kezdettől fogva része volt az AudioQuest tápszűrő termékeire vonatkozó tervnek is. Rendszerint a felső kategóriába tartozó termékeket fejlesztjük ki először, ahol az ár-érték arány nem játszik szerepet. Ezáltal levonhatjuk a tanulságokat, később pedig megtalálhatjuk a helyes arányokat, és olyan ésszerű és megalapozott kompromisszumokat köthetünk, amelyek még mindig kiváló minőséget tesznek lehetővé. Akár egy Niagara 7000-ről, akár egy PowerQuest 3-ról van szó, véleményünk szerint mindkét termék kiváló értéket képvisel.

BN: Ön szerint melyek az általános teljesítménybeli és technológiai különbségek a PowerQuest és a Niagara sorozat termékei között?

GP: A PowerQuest termékek ugyanazokkal a hangminőségre nézve negatív hatást nem gyakorló védelmi és linearizált szűrési technológiákkal rendelkeznek, amelyeket a Niagara sorozathoz fejlesztettünk ki. A különbséget a kézi munka, az ultraprecíziós alkatrészek és azok a költséges folyamatok jelentik, amelyeket egy a Niagarához hasonló termék megkövetel. Nem az volt a célunk, hogy olyan PowerQuest 3-at készítsünk, ami egyenértékű a Niagara 1200-al – ez nem lehetséges. Az volt a cél, hogy a PowerQuest 3 egy olyan magas ár-érték arányú termék legyen, amely lényegesen jobb, mint bármi más a maga árkategóriájában. Úgy gondoljuk, hogy ebben sikerrel is jártunk.

BN: Hogyan látja, a teljesen új PowerQuest termékeket a számítógépes és hagyományos audio rendszereken túl is használni fogják?

GP: A routerek, modemek és más számítógépes perifériák csatlakoztatásához is remek lehetőséget kínál ez a termék. Ismétlem, amint a zaj bejut egy rendszerbe, a kábeleken és a készülékházon keresztül addig terjed, amíg nem talál egy D/A konvertert. Amint ez megtörténik, veszteség és torzítás keletkezik.

BN: Oké, még egy kérdés, mielőtt elmennél – az AQ 1 millió dolláros garanciát kínál a PowerQuesthez csatlakoztatott berendezésekre. Mi a lényege ennek?

GP: Ez egy marketing ötlet megvalósítása, amit egyes üzletek ezen az árszinten egyszerűen megkövetelnek. A PowerQuest 2 és 3 túlfeszültség és tüskevédelme nem olyan áramkörökkel valósul meg, amelyek rontják a hangminőséget. Ez azt jelenti, hogy semmi, ami átjut az otthoni vagy irodai kismegszakítón, nem tud kárt tenni bennük (vagy a csatlakoztatott berendezésekben, ha a tüske a váltóáramú hálózatból származik). A Niagara termékekhez hasonlóan a PowerQuest tápszűrők is bármikor képesek 6000 Volt vagy 3000 Amper erősségű tüskéket kezelni anélkül, hogy az áramköreik károsodnának. Ennél 5 százalékkal több energia már azt jelentené, hogy az épület kigyullad, a megszakító szekrény pedig megolvad… A legjobb biztosítás a váltakozó áramú túlfeszültség ellen az, ha tudjuk, hogy eleve nem jelent majd problémát.