Melyik tápszűrőhöz melyik tápkábel?

Minden a megfelelő tápellátással kezdődik, ezért gondoltuk segítséget nyújtunk a Niagara sorozathoz milyen tápkábeleket ajánlunk. A PowerQuestnél egyszerűbb dolgunk van, hiszen ott a hálózat irányában fix, szerelt kábelt kapunk.

Az AudioQuest kínálatában a PowerQuest és a Niagara tápszűrő modellek kaphatóak.
A PowerQuest PQ2 és PQ3 betáp kábele fix, jó minőségű AudioQuest hálózati kábellel szereltek. A gyári ajánlás szerint javasolt hozzá az NRG-X, NRG-Y és az NRG-Z modellek használata a különböző hifi komponensek bekötésére, ezek minőségi kategóriájukat tekintve is illeszkednek a PowerQuest szűrőkhöz.

Feljebb lépve indul az igazi hifis játék és kísérletezés, amikor valamelyik Niagara szűrő kerül a hifi rendszer elé kötve!
Garth Powell a teljes Niagara tápszűrő család fejlesztőjét kérdeztük a csatlakoztatott tápkábelek fontosságáról, aki egyértelműen leszögezte, hogy a legjobb kábelnek a Niagara elé kötött High-Current – nagyáram felvételű betáp legyen! Az AudioQuest tápkábel kínálata három fő minőségi kategóriába sorolható. A már említett NRG sorozat jelenti a jó hifi minőségű kábeleket, ezután érkezik a Wind sorozat, a Monsoon, Blizzard és a Silver Cloud, majd az igazi nagykártyák a Storm sorozatból. A felső kategória belépője a Thunder, amely „csak” High/Variable Current, vagyis nagy/változó áramfelvételű komponensekhez ajánlott. Valamennyi ez után következő modell, mint a Tornado, Hurricane, FireBird és Dragon tápkábel rendelhető Source, vagyis kis áram felvételű forrás készülékekhez és High/Variable Current kivitelben is.

A kiválasztott Niagara tápszűrő mellé érdemes a megfelelő, kategóriáját tekintve hozzá illő tápkábelt rendelni. A betáp kábel a Niagara 1200 és 3000 modellek esetében hagyományos C13 IEC-vel szerelt High/Variable Current modellt, az 5000 és 7000 modellek viszont C19 IEC-vel szerelt kábelt fogadnak!
A javasolt tápkábel mindig a „minimumot” jelöli, egy jobb kábellel minden esetben még jobb eredményt kaphatunk, határ a csillagos ég!

Az alábbi javaslat tehát szól a betáp kábelek és a szűrőbe csatlakoztatott komponensekre egyaránt:

Niagara 1200 – NRG-Z, Monsoon, Blizzard
Niagara 3000 – Monsoon, Blizzard, Silver Cloud, Thunder, Tornado, Hurricane
Niagara 5000 – Silver Cloud, Thunder, Tornado, Hurricane, FireBird, Dragon
Niagara 7000 – Silver Cloud, Thunder, Tornado, Hurricane, FireBird, Dragon

Ne feledjük tehát:

  • minden a megfelelő tápellátásnál kezdődik
  • a szűrő betáp kábele a legfontosabb az építkezés szempontjából
  • nagy áramfelvételű komponensek (AMP, SUB, Mono Block….) nagy/változó áramfelvételű kábellel jobb teljesítményt adnak
  • Wind és Storm sorozat rendelhető C13 és C19 IEC csatlakozóval is
  • Bár megéri az árát és a befektetést is, sem a tápkábel, sem a tápszűrő nem olcsó mulatság, érdemes azokat először kipróbálni, otthon, saját rendszeren, ehhez kérjen segítséget és tesztelési lehetőséget az AudioQuest pontok valamelyikén!